Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η καταπίεση και ανισότητα που βίωναν οι γυναίκες τις οδήγησε σταδιακά να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Στις 8 Μαρτίου του 1857, εργάτριες σε εργοστάσιο ρούχων της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, 10ωρο και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες. Η αστυνομία επιτέθηκε και κατέστειλε βίαια τις διαδηλώσεις.
Αργότερα, το 1908 περίπου δεκαπέντε χιλιάδες γυναικες διαδηλώνουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης απαιτώντας λιγότερες ώρες εργασίας, αύξηση των μισθών, τον τερματισμό εργοστασιακών κάτεργων, τη λήξη της παιδικής εργασίας και δικαίωμα ψήφου.

http://hopedies.pblogs.gr/files/f/440787-8martiou.jpg
Τον Αύγουστο του 1910, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Luise Zietz προτείνει την καθιέρωση μιας ετήσιας, ‘Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας’ κατά τη διάρκεια της δεύτερης διεθνούς, γεγονός που δέχθηκε ευρεία υποστήριξη. Ωστόσο, μέχρι το 1977 δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Στη Δύση, η 8η Μαρτίου εγκαθιδρύθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μετά από σύγκλιση των Ηνωμένων Εθνών.

Τι είναι φεμινισμός;

Ως φεμινισμό ορίζουμε την πολιτική σκέψη και πράξη που στηρίζεται στην αναγνώριση της πρωταρχικής σημασίας που έχουν οι έμφυλες σχέσεις εξουσίας στην κοινωνίας μας, σχέσεις που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις συμπεριφορές, τις στάσεις και τις απόψεις των ανθρώπων ανάλογα με το φύλο τους. Τα στερεότυπα του φύλου που συνεχίζουν να υπάρχουν αναπαράγουν τις σχέσεις κυριαρχίας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες και διαιωνίζουν τις ανισότητες.
Πλαίσιο κειμένου:  "Ο φεμινισμός είναι η ριζοσπαστική αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι ανθρώπινα όντα. "
(Cheris Kramarae)

Φεμινισμός & καθημερινή ζωή:

Στην πράξη, ο φεμινισμός γίνεται μια στάση ζωής με την οποία αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με γνώμονα το ρόλο των έμφυλων ιεραρχιών που διαπερνούν όλες τις όψεις τις ζωής μας.

Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι φεμινιστικές διεκδικήσεις θεωρούνται λανθασμένα  είτε πολιτισμική πολυτέλεια είτε περιθωριακές.  Παρόλο τις νομικές παραχωρήσεις υπέρ της γυναίκας τον εικοστό αιώνα , στα πλαίσια της πατριαρχίας οι κοινωνικές ανισότητες  διευρύνονται και ο σεξισμός θεσμοποιείται και διαιωνίζεται.
Θεωρούμε λοιπόν, ότι μέσα στην ανδροκεντρική θεώρηση  της πραγματικότητας, ο φεμινισμός είναι επίκαιρος και απαραίτητος για την κοινωνική αλλαγή και χειραφέτηση όλων των ανθρώπων.

Γιατί και των ανδρών;

Η έμφυλη ασυμμετρία καταπιέζει πρωτίστως τις γυναίκες ωστόσο επηρεάζει και τους άνδρες οι οποίοι καλούνται συνεχώς να επιβεβαιώνουν την πατριαρχική αντίληψη για τον κυρίαρχο ρόλο του αρρενωπού άνδρα.  Κατά συνέπεια, οι άντρες οφείλουν να μη βλέπουν το γυναικείο ζήτημα αποκομμένο από τους ίδιους και να παλέψουν και αυτοί ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεσης βασισμένη στο φύλο.



Σας καλούμε να συζητήσουμε για όλα τα παραπάνω, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας

κοινωνικός χώρος των ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9 και Κοσμά Ζώτου) την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 18:00.

ConQueer ομάδα φύλου & σεξουαλικότητας Ηρακλείου




File:Woman-power emblem.svg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου