Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

H παρουσίαση της καινούργιας μελέτης για την «ανάπλαση» του Πάρκου Γεωργιάδη από το Δήμο Ηρακλείου για δεύτερη φορά μετά από τα σχέδια του δήμου, στα τέλη της άνοιξης του 2010, να μετατρέψει μέρος του πάρκου σε υπόγειο parking, απειλεί ξανά την βιοκοινότητα του πάρκου και μαζί όλες εμάς που είτε συλλογικά είτε ατομικά αλληλεπιδρούμε κι εκφραζόμαστε στην καθημερινότητα μας μέσα στο λιγοστό πυρήνα πρασίνου που έχει απομείνει στη καρδιά της πόλης. Η μελέτη προβλέπει τόσο αλλαγές στην μορφή του πάρκου, όσο και αφήνει αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μέχρι τώρα κοινωνικό του ρόλο.
Ως ConQueer - ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας Ηρακλείου, καλούμαστε να απαντήσουμε στην στοχοποίηση που έγινε στην παρουσίαση της μελέτης κατά των δράσεων της κοινότητάς μας. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει τα Pride που έλαβαν χώρα στο Πάρκο Γεωργιάδη ως «μη συμβατές εκδηλώσεις» στοχοποιώντας απροκάλυπτα την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Δυστυχώς δεν μας εκπλήσσουν τέτοιες πολεμικές από τις δημοτικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, έγγραφη άδεια παραχώρησης/ηλεκτροδότησης του πάρκου από τον Δήμο για την διεξαγωγή του 1ου Pride δόθηκε ύστερα από μαχητικές διεκδικήσεις και άσκηση πιέσεων από την πλευρά μας. Με ανάλογες πρακτικές βρεθήκαμε αντιμέτωπα και τον επόμενο χρόνο, στο 2ο Pride που διεξήχθη στο Ρέθυμνο.  Θεωρούμε, λοιπόν, υποκριτική την στάση του Δήμου να προσπαθεί μετά τις πρόσφατες ενστάσεις στην ανοιχτή διαβούλευση της μελέτης να μας καθησυχάσει, ενώ ακόμα υπάρχουν ασάφειες για την διεξαγωγή του Pride, πόσω μάλλον να παρουσιάζεται ως θετικά προσκείμενος στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Είναι φανερό ότι ο Δήμος επιδιώκει ένα αποστειρωμένο πάρκο, ένα πάρκο για την κοινωνική ελίτ και τους τουρίστες, ένα πάρκο-βιτρίνα που θα του αποφέρει κέρδος. Ενοχλείται από εκδηλώσεις συλλογικών διεκδικήσεων που προασπίζουν ανθρώπινα δικαιώματα, και παράγουν δημόσια πολιτικό  λόγο όπως είναι το αυτοοργανωμένο Pride Κρήτης. Το πάρκο Γεωργιάδη είναι χώρος έκφρασης των κινημάτων της πόλης και των συλλογικών δραστηριοτήτων που μας δίνουν ζωή, χώρος ανάπτυξης της φυσικής και κοινωνικής  ποικιλομορφίας, ένα ζωτικό στοιχείο για τις υπάρξεις μας μέσα στην ετεροκανονική πραγματικότητα της πόλης.
 Έτσι, λοιπόν για άλλη μια φορά μας στερούνε την ύπαρξη στο δημόσιο χώρο. Μας στερούνε την ελευθερία έκφρασης των ταυτοτήτων μας. Ενοχλούνται να φαινόμαστε και να βρισκόμαστε στο κεντρικότερο σημείο του Ηρακλείου. Για εμάς, το Φεστιβάλ μας, δεν είναι άλλη μια γιορτή, είναι μια βαθιά κοινωνικοπολιτική ανάγκη, ίσως το μοναδικό χωροχρονικό πλαίσιο, στο οποίο νιώθουμε ασφαλή. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Φυλών του Πάρκου Γεωργιάδη, και  διεκδικούμε αλληλέγγυα το δημόσιο ζωτικό χώρο.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ  ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΤΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ

ConQueer – Ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας Ηρακλείου

Ηράκλειο, Φλεβάρης 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου